lauantai 3. heinäkuuta 2010

Juhannus


Sateisena Juhannusaattoaamuna retki alkaa verkkaisesti. Kajakkien pakkaaminen kestää ja pääsemme vesille vasta yhdentoista aikaan. Sää on sateesta huolimatta lämmin, ja olo anorakin alla on hikinen. Itätuuli on lähes olematon ja mieliala iloinen.

Päivän mittaan sadekuurot tulevat ja menevät. Lounastauko Stora Brandössä osuu sateettomaan hetkeen. Päätämme lounastaa rantakalliolla, varsinkin kun keittokatoksessa oleva porukka on nauttinut muutakin kuin mehua.

Välillä sade taukoaa, ja tavaanrannassa kirkastuu, ja pian saammekin rankkasateen niskaamme. Päivän edetessä tihkusade huonontaa näkyvyyttä, ja loppumatka pitää suunnistaa saarelta saarelle. Tuuli tyyntyy kokonaan, ja tunnelma on erikoinen.

Kohdesaaremme on Söderskär. Saari on poikkeuksellisen hieno, mikä on ilmeistä sateellakin. Rantaudumme kaikilla tuulilla suojaisaan itälaguuniin. Leirin pystytämme viereisen pienen kukkulan laelle metsikköön. Ainoa ilmansuunta missä meri ei näy on länsi.

 


Sade vihdoinkin lakkaa, ja kiertelemme Söderskärin erittäin liukkaita rantakallioita ennen päivällistä. Adrian näyttää mitä reittiä tulimme Söderskärille.
Lauantaiaamuna aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Teemme parin tunnin melontaretken Söderskärin eteläpuolella, ja kiertelemme lähistön ulkoluotoja. Pirjo on aamulla melonut Porkkalanniemestä paikalle ja liittyy mukaan.


Tuuli on lännen puolelta ja nostattaa pientä allokkoa. Ei kuitenkaan riittävästi surffaamiseen. Lounasaikaan tuuli tuntuu yltyvän ja tarkistan merisään. Veneilijöitä varoitetaan 12 metrin länsituulesta. Pitkällisen pohdinnan jälkeen päätämme purkaa leirin ja siirtyä Utterböteen seuraavaksi yöksi. Ylitämme kaikkein avoimimmat selät jo lauantaina siltä varalta, että tuuli yltyy aamuksi. Aallokko on noussut aamupäivästä ja tekisi mieli lähteä surffailemaan idän suuntaan.

Utterbötessä on sukeltajien leiri, kymmenkunta telttaa. Mahdumme silti saareen hyvin. Käymme ennen päivällistä näköalatornissa. Saaresta on edellisen käyntini jälkeen hakattu metsää. Merimaisema näkyy entistäkin hienompana, kun puita on vähemmän. Illalla ihailemme auringonlaskua ja liekitämme lettuja.


Koko yö on tuulinen, ja tuuli jatkuu aamullakin. Sää on aurinkoinen. Päätämme meloa suojaista reittiä. Pysähdymme lounastamaan Skorvanille, Merimelojien saareen. Paikka on jo hiljentynyt Juhannuksen jälkeen. Toinen kahdesta paikalle ilmaantuvasta merimelojasta on tuttu ohjaajakurssilta. Yöllä tuulessa paukkuvat telttakankaat ehkä verottivat yöunta enemmän kuin luulin ja lounaan jälkeen kelluntatauolla tutuilla vesillä nukahadan kajakkiin, ja herään meressä. Virkistävän, mutta tahattoman uinnin jälkeen matkaa jatkuu kohti kotia.


Retkellä oli 5 osallistujaa, kilometrejä kertyi 65. Lisää kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti