perjantai 20. elokuuta 2010

HSKG

Melontaviikko Saaristomerellä takana ja suuntaamme kohti Hanko Sea Kayak Gathering 2010 -melontatapahtumaa. Monelle HSKG on jo perinne - itse olen mukana ensimmäistä kertaa. Tapahtuma on järjestetty talkoovoimin Pohjoismaisen merimelonnan ohjaajayhdistyksen panoksella vuodesta 2008 lähtien. HSKG tarjoaa kursseja ja retkiä kaikentasoisille melojille ja mahdollisuuden viettää aikaa ja luoda kontakteja samanhenkisten lajia harrastavien melojien kanssa. Tänä vuonna osallistujia on 250.

Saavumme paikalle perjantaina hyvissä ajoin ilmoittautumaan ja pystyttämään Canoan leiriä. Tulliniemen hiekkaranta täyttyy pikku hiljaa melojista, kajakeista, ohjaajista, teltoista ja tapahtumakojuista. Tunnelma on odottava. Melontakavereiden hehkutus edellisen vuoden HSKG:stä ja erityisesti surffilähdöistä aallokkoon on tuoreessa muistissa.

Perjantai illalla suuntaamme På Krokeniin nauttimaan herkullisen saaristolaispöydän antimista. Paikka on tuttu ja erinomaiseksi todettu vapun melontaretkellä. Jarkko ja Matti jättävät kalaherkut väliin ja osallistuvat illan ensimmäisiin kursseihin.

HSKG tarjoaa monenlaista opetusta mm. perusmelontatekniikasta, pelastautumisesta, pyyhkäisypyörähdyksestä, melontataitojen opettamisesta, yömelonnasta ja aallokkomelonnasta. Tarjolla on myös englanninkielistä opetusta vaativampaan makuun kuten Managing dangerous situations at sea, Coaching sea paddlers ja Leading a night paddling. Paikalla on kouluttajia Suomesta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta. Melojien kokemus- ja tasoerot on huomioitu kurssien tasoluokituksen avulla. Etukäteisilmoittautumisen yhteydessä pystyy varaamaan paikkansa kolmelle kurssille.

Tulliniemen pitkä ja matala rantaviiva on otollinen tuenta- ja eskimoharjoitteluun. Vesillä on koko ajan käynnissä 7 eri kurssia ja rannalla pyörii demoja kajakkien pakkaamisesta ja paikkaamisesta. Kurssit ovat kestoltaan puolitoista tuntisia ja antavat hyvät eväät jatkoharjoitteluun. Tarjolla on myös retkiä ulkoluodoille, Hauensuoleen ja Gustafsvärniin.


Lauantai-aamuna vedän kuivapuvun päälleni ja suuntaan innoissani ylätukipyörähdyksen alkeisiin. Tuntuu oudolta meloa ilman Saaristomeren retkikuormaa. Kajakki onkin kiikkerä Hangon navakassa 10-12 m/s lounaistuulessa ja kaadun melottuani muutamia kymmeniä metrejä rannasta. Eskimo ei nouse ja päädyn reskutettavaksi. Lauantaina osallistun lisäksi allokkomelontakurssille, jossa pääsen kokeilemaan surffeja, rantautumista, melaperäsintä ja tuentoja. Yritän saada Hangon ohjelmatarjonnasta mahdollisimman paljon irti ja käyn tarkistamassa ilmoitustaululta mahdollisia vapaita kurssipaikkoja. Siellä käykin aikamoinen vilske ja vapaat paikat täyttyvät nopeasti. Onnistun saamaan paikan sunnuntaille tuentoihin ja hinauksiin.

Lauantai-illaksi on järjestetty juhlaillallinen. Pöytä notkuu herkkuja ja pääosassa on kala eri muodoissaan. Jossakin vaiheessa iltaa minulle tulee tyhmänrohkea olo ja päätän lähteä kokeilemaan köysieskimoita. Kropan hallitseminen köysien varassa on harvinaisen hankalaa.


Illalla ei meinaa malttaa mennä nukkumaan, mutta tietoisuus aikaisesta herätyksestä ajaa yöpuulle. Sunnuntai aamuna pääsen treenaamaan tuentoja, joissa tunnen olevani aika noviisi. Tuentojen jälkeen huilaan hetken leirissä ja seuraan huvittuneena kun Tea, Anssi ja Sami kahlaavat VHF-tutkinnon tenttimateriaalia läpi. Iltapäivällä suuntaamme Matin kanssa Melojan solmukurssille. Solmuja on hauska harjoitella ja vain harjoittelun kautta solmut oikeasti oppii. Timo Kiravuon laatima Melojan solmuopas löytyy oheisesta osoitteesta: http://www.kiravuo.net/

Solmuharjoitusten jälkeen tankkaan nopeasti ruokaa koneeseen ja suuntaan rantaan nro 5 hinauskurssille. Tuulinen keli on haastava kun yritämme hinata kahden hengen voimin kahta kajakkia. Hinaus onnistuu kohtuullisesti kun ottaa suunnan suoraan vastatuuleen ja pysyy toisen hinaajan lähellä. Meloa täytyy ihan tosissaan, jotta pääsee eteenpäin.

HSKG tarjoaa hyvän mahdollisuuden myös kajakkien testailuun. Jarkko löytää kotiinviemiseksi oman Tideracen ja Pirjonkin perheeseen lähtee uusi kajakki. HSKG:ssä Canoasta on paikalla Anssi, Tea, Sami, Jarkko, Matti, Taina, Pirjo ja Elina. Itselleni parasta antia on tuentaharjoitukset ja tapahtuman rento ja mukava ilmapiiri. Kurssit antavat intoa ja eväitä jatkoharjoitteluun. Sovimmekin puljaustreenit Bredalle heti seuraavaksi päiväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti