sunnuntai 15. elokuuta 2010

Saaristomeri 3. päivä

Sunnuntaiaamu oli helteinen ja hieman utuinen. Tuulta ei ollut juuri nimeksikään, eli mitä parhain ilma matkan tekoon. Suuntasimme keulamme lounaaseen kohti Björkötä.
Ensimmäisen tauon pidimme Hundskärissä, Ådön vieressä. Saaressa näkyi lampaiden jälkiä.

Parin ensimmäisen päivän aikana olimme ihmetelleet vedessä leijuvaa höttöä, mitä lie levälauttojen jäännöksiä. Taukosaaren lahdenpoukamaan oli levää kertynyt enemmänkin ja rannan lähellä vesi näytti lähinnä hernekeitolta.
Lounastauolle pysähdyimme pienelle Get-Björkeholm nimiselle saarelle Nötön itäpuolelle. Helteisessä säässä ainoan pienen varjopaikan tarjosivat muutama vaivainen puu saaren keskellä. Matkaa Björköseen oli jäljellä kymmenisen kilometriä.

Björkön edustalla saaristo alkaa olla jo todella karua. Björkö kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, ja saaressa on vain yksi pieni alue, missä telttailu on sallittu. Rantautumispaikka on suojaisessa lahdessa. Matka saaren eteläkären ympäri on aika pitkä. Kun meloimme eteläkärjen ohi, katselimme Björkön korkeita kallioita. Sinne ylös oli päästävä.
Saaressa on makean veden järvi, jonka erottaa merestä vain kapea kalliokannas. Kävimme virkistävällä uinnilla. Varsinainen peseytyminen ei ole sallittua. Järveen ei saa päästä mitään pesuaineita.
Päätimme jättää järven ympäri kiertävän luontopolun tällä kertaa väliin. Lähdimme sen sijaan vaeltamaan kohti saaren eteläkärkeä. Luvassa olikin aikamoista kiipeilyä. Maastossa vuorottelivat jyrkät kalliot ja pienet suot niiden väeissä.
Eteläisltä kallioilta pystyy kiikareilla näkemään Jurmon tuulimyllyn. Maisemat ovat myös todella näyttäviä. Melontakilometrejä päivän aikana kertyi 25. Lisää kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti